Pekaři ze 3.A
Autor příspěvku: Hana Trtílková
V rámci tématu „Jak to bylo, jak to je“ jsme tento týden pekli domácí chleba z žitného kvasu, jak to dělaly naše praprababičky. Obilí jsme si sice nesklidili, ale mohli jsme si je sami umlít na mlýnku, propojili jsme učivo z prvouky a všechno jsme si pěkně navážili a naměřili odměrkou. Ruční míchání těsta dalo zabrat, všichni se museli střídat, dokud těsto nebylo, jak má být. Chlebíček upekla paní učitelka v přinesené remosce a chutnal všem převelice. Zjistili jsme, že vlastnoručně upečený chleba, ke kterému jsme použili pouze vodu, mouku, sůl a kmín (a milióny neviditelných kvasinek), je vlastně věc hrozně jednoduchá, a dalším zjištěním bylo, kolik taková jednoduchá věc dala práce našim předkům, když museli těsto míchat pouze vařečkou – tak jako my ve škole. Některé děti si odnesly domů i trošku kvásku a recept, tak jim chutnalo!